XII kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu sulkee venäläiset osallistujat pois kilpailusta

8.4.2022

Toukokuussa 2022 Helsingissä järjestettävään 12. kansainväliseen Jean Sibelius -viulukilpailuun haki ennätysmäärä nuoria viulisteja. Ukrainan sota ja esiin tulleet julmuudet ovat johtaneet tilanteeseen, jossa muita kilpailijoita ja koko kilpailua suojellakseen kilpailutoimikunta on päättänyt sulkea venäläiset osallistujat pois kilpailusta.

XII kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun esikarsintaraati valitsi 49 nuorta viulistia kilpailemaan Helsingissä 18.–29.5.2022 järjestettävässä kilpailussa. Vuoden 2020 syksyltä koronapandemian takia tämän vuoden keväälle siirrettyyn kilpailuun saapui ennätysmäärä hakemuksia ympäri maailman. Suomalaisista mukaan valikoitui kolme kilpailijaa.

Kilpailutoimikunta teki 7.3.2022 päätöksen, että kaikki kilpailijat arvioidaan puhtaasti taiteellisten ansioittensa perusteella. Karsintaprosessissa mukaan valikoitui myös kaksi venäläistä nuorta viulistia. Esikarsinta-raati noudatti Kansainvälisten musiikkikilpailujen maailmanliiton (WFIMC) linjausta, jonka mukaan kilpailijoita ei tule sulkea pois kilpailusta pelkästään kansallisuuden perusteella. Jean Sibelius -viulukilpailu on asianomaisen maailmanliiton jäsen.

Tilanne on kuitenkin maaliskuun alun jälkeen muuttunut Ukrainan sodan jatkuessa yhä hirveämpänä. Siksi kilpailutoimikunta on 8.4.2022 käsitellyt uudelleen Jean Sibelius -viulukilpailuun valittujen venäläisten kilpailijoiden osallistumismahdollisuuksia ja todennut, että vallitsevissa poikkeuksellisissa oloissa venäläisten osallistuminen kilpailuun ei ole mahdollista. Sodan kauhut ja hiljattain esiin tulleet julmuudet ovat johtaneet siihen, ettei kilpailutoimikunnalla ole moraalisesti ja eettisesti muuta mahdollisuutta kuin sulkea venäläiset pois kilpailusta. Kilpailutoimikunta haluaa päätöksellään myös taata neutraalin ja rauhallisen ympäristön kaikille kilpailijoille.

Jean Sibelius -viulukilpailu on yksi maailman merkittävimmistä ja arvostetuimmista viulukilpailuista. Järjestyksessään 12. kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu pidetään 18.–29.5.2022 Helsingissä. Alkuerät ja välierät käydään 19.–21.5. ja 23.–25.5. Sibelius-Akatemian R-talon konserttisalissa. Finaali, joka huipentuu palkintojen jakoon 29.5., käydään 27.–29.5. Musiikkitalon konserttisalissa.

Joka viides vuosi pidettävän viulukilpailun järjestävät yhteistyössä Sibelius-Seura ry ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Kilpailutoimikuntaan kuuluvat puheenjohtaja Lauri Ratia, varapuheenjohtaja Olli-Pekka Martikainen sekä jäsenet Lea Rahkola-Kauranen, Miisa Järvi, Päivi Arjas, Jaakko Ilves, Petri Saavalainen, Emil Viitala, Miikka Maunula ja kilpailun pääsihteeri Päivi Pousar.

 

Tiedustelut:
Sibelius-viulukilpailun kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Lauri Ratia
puh: +358 50 2922
ratia@lauriratia.com

Sibelius-viulukilpailun pääsihteeri Päivi Pousar
puh. +358 40 710 4217
paivi.pousar@uniarts.fi

www.sibeliuscompetition.fi
www.facebook.com/sibeliuscompetition
www.instagram.com/sibeliusviolincompetition
twitter.com/sibeliusviolin
#sibeliusviolin

Takaisin uutisiin