Priserna

Följande priser delas ut i tävlingen:

I pris 30 000 €
II pris 20 000 €
III pris 15 000 €
De övriga tre finalisterna belönas vardera med ett pris på 3 000 euro.

Juryn har rätt att fördela priserna också på annat sätt.

Sibelius-släkten delar ut ett specialpris på 1 000 euro till alla tävlande som kvalificerat sig till andra omgången.

Instrumentlån, en violin av Giovanni Battista Guadagnini från Turin daterad 1772, vänligen lånad av Jane Ng via J & A Beare and the Beare’s International Violin Society. Lånet är för ett år med en möjlighet till förlänging av låneperioden.

Sibelius-violintävlingen vill understöda de konstnärer som har framgång i tävlingen och hjälpa dem vidare i karriären. Vinnaren i tävlingen får efter tävlingen personlig coaching av Sakari Oramo och Pekka Kuusisto. Coachingen görs på distans och omfattar totalt fyra konsulteringar.

De deltagare som prisbelönats i tävlingen erbjuds möjligheter till uppträdanden.

Vinnaren förbinder sig att uppträda som Helsingfors stadsorkesters solist under Osmo Vänskäs ledning vid en konsert den 8.12.2022 utan separat honorar. Solistens logi- och resekostnader ersätts. 

Vinnaren förbinder sig att uppträda vid en privatkonsert den 10.12.2022 och vid en konsert i Konsertserien Riddarhuset i Helsingfors den 11.12.2022. För de här konserterna betalas det honorar och logi- och resekostnader ersätts. 

En finalist utvald av Radions symfoniorkester förbinder sig att uppträda som RSO:s solist under Sakari Oramos ledning vid konserterna den 14.9.2022 och den 15.9.2022. För den ena konserten får solisten inget separat honorar, medan det för den andra konserten betalas honorar. Solistens logi- och resekostnader ersätts. 

En finalist utvald av Sinfonia Lahti, Tampere Filharmonia, Tapiola Sinfonietta och Oulu Sinfonia inbjudas att uppträda som orkesterns solist.

Priserna delas ut den 29.5.2022 efter att finalen avslutats.