Valeria Resjan

Valeria Resjan

Valeria Resjan inledde sina pianostudier i Ryssland. Hon flyttade till Finland 1990 tillsammans med sina föräldrar och  började studera vid Sibelius-Akademin under ledning av Hamsa Al-Wadi Juris och med Ralf Gothóni som lärare i  kammarmusik. Studieåret 1996-97 tillbringade hon i Madrid där hon studerade i professor Dmitri Bashkirovis klass vid Drottning Sofias skola.

År 1992 vann Valeria Resjan Maj Lind-tävlingen tillsammans med Laura Mikkola och 1995 vann hon den internationella Pilar Bayona-tävlingen i Zaragoza i Spanien. I juni 1996 uppnådde hon fjärde plats och valdes till publikens favorit i den internationella pianotävlingen i Montreal, Kanada.

Valeria Resjan har uppträtt som solopianist samt som orkestersolist under ledning av bl.a. Okko Kamu, Jorma Panula, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo, Osmo Vänskä och Klaus Mäkelä. Hon har konserterat i Norden, Ryssland, Japan, Förenade Arabemiraten, Spanien, Tyskland och Kanada. I Finland har Resjan medverkat vid t.ex. Kammarmusikfestpelen i Kuhmo och Musikfestspelen i Åbo, St.Michel och Mänttä, vid Esbo Pianovecka och Helsingfors Festspel. Från och med 2019 är hon kallad att ackompanjera vid Menuhin-festivalen i Gstaad.

Resjan är också en aktiv kammarmusiker och uppträder tillsammans med internationellt kända musiker som cellisterna Ola Karlsson, Jan-Erik Gustafsson, Martti Rousi och Marko Ylönen, violinisterna Elina Vähälä, Hagai Shaham och Anna-Liisa Bezrodny. Kammarmusik har hon framfört tillsammans med kvartetter som Takacs-, Danel-, Michelangelo- och Chilingirian-kvartetten.

Resjan har spelat in verk av Tjajkovskij och Sibelius tillsammans med violinisten Pietari Inkinen och cellisten Tuomas Ylinen. Den här trion har uppträtt bl.a. i Wigmore Hall, London i september 2007.

För närvarande verkar Resjan som kammarmusikpianist vid Konstuniversitetet Sibelius-Akademin och undervisar vid Helsingfors Konservatorium.