Ilya Kaler

Ilya Kaler

Tidskriften Gramophone beskriver honom som en ”magiker som trollbinder oss” med en oförglömligt vacker ton, fullständig kontroll över instrumentet och hypnotiserande frasering: Ilya Kaler är den enda violinisten som har vunnit första pris i både Tjajkovskij-tävlingen i Moskva (1986), Sibelius-tävlingen i Helsingfors (1985) och Paganini-tävlingen i Genua (1981). Kaler betraktas som en av de största violinisterna i dag och hans karriär omfattar allt från solistframträdanden och inspelningar till kammarmusik och professurer.

Han har fått lyriska recensioner för sina soloframträdanden med celebra orkestrar över hela världen, bland annat Leningrad-, Moskva- och Dresdenfilharmonikerna, Montreal Symphony Orchestra, Danmarks Radios symfoniorkester, Berlins radiosymfoniorkester, Moskvas och Zürichs kammarorkestrar samt många av de största amerikanska symfoniorkestrarna, till exempel Seattle och Detroit. Kaler har samarbetat med en rad skickliga dirigenter, som Valerij Gergijev, Dmitri Kitajenko, Mariss Jansons och Jerzy Semkow, och har gjort många framträdanden på fem kontinenter.

Skivbolaget Naxos har släppt flera hyllade inspelningar med Ilya Kaler, bland annat sonater av Schumann och Brahms, konserter av Paganini, Sjostakovitj, Tjajkovskij, Brahms, Schumann, Dvořák, Glazunov, Szymanowski, och Karłowicz, samt en svit av Tanejev, Bachs sonater och partitor för soloviolin, och Ysaÿes sex sonater för soloviolin. Han har också släppt en soloviolin-cd på Ongaku och spelat in många solokonserter för Melodiya Records i Ryssland.

Dessutom turnerar Kaler flitigt som medlem i Tempest Trio tillsammans med cellisten Amit Peled och pianisten Alon Goldstein. De framträder på de högst ansedda scenerna och hyllas av kritikerna. Trion har nyss släppt sin debut-cd på bolaget Naxos, med en fullständig uppsättning pianotrior av Antonín Dvořák.

Kaler, som är en av de mest eftersökta pedagogerna i världen, erbjöds nyligen att ansluta sig till Cleveland Institute of Music (violinistutbildningen) hösten 2018. I dag har han en professur i violin vid DePaul University School of Music (Chicago). Tidigare har Kaler varit professor i violin vid Eastman School of Music (Rochester i delstaten New York) och Indiana University Jacobs School of Music (Bloomington i delstaten Indiana). Framträdanden och uppdrag som musikpedagog under sommaren omfattar bland annat Chautauqua Music Festival, Heifetz International Music Institute, en internationell mästarkurs i violin vid Keshet Eilon Music Center, Bowdoin International Music Festival samt Montreal Chamber Music Festival. Kaler blir också ofta ombedd att vara jurymedlem i olika prestigefyllda violintävlingar, till exempel den internationella Tjajkovskij-tävlingen i Moskva, den internationella Sibelius-tävlingen i Helsingfors, den internationella Henri Marteau-tävlingen i Tyskland och den internationella musiktävlingen i kinesiska Harbin.

Ilya Kaler studerade för Zinaida Gilels vid Centrala musikhögskolan i Moskva och för Leonid Kogan och Viktor Tretiakov vid Moskvakonservatoriet. Efter den formella utbildningen fick han inspiration och vägledning av sin mentor, violinisten och musikpedagogen Abram Shtern.