Ida Kavafian

Ida Kavafian

År 2019 firar mångsidiga Ida Kavafian 35 år – och sista året – som konstnärlig ledare för den hyllade festivalen Music from Angel Fire i New Mexico. I över 40 år har hon regelbundet framträtt hos kammarmusiksällskapet i Lincoln Center, och var tidigare violinist i välkända Beaux Arts Trio. I dagsläget framträder hon som solist, tillsammans med sin syster Ani, som gäst i framstående ensembler och som fakultetsmedlem vid Curtis Institute. Hon har uruppfört många nya verk, turnerat och gjort inspelningar med jazz-storheterna Chick Corea och Wynton Marsalis samt med spelmannen/kompositören Mark O’Connor, och har haft ett solistframträdande på CBS Sunday Morning.

Tillsammans med Detroit symfoniorkester uruppförde och spelade hon in stycket Fire and Blood av Michael Daugherty. Hon har turnerat och gjort inspelningar med Guarneri Quartet och framträtt som violinist med Orion Quartet, Shanghai Quartet och American Quartet. Ida Kavafian grundade Bravo! Colorado-festivalen i Vail, som hon drev i tio år, var medgrundare av den banbrytande gruppen TASHI för över 40 år sedan, och har varit med och grundat grupperna OPUS ONE och Trio Valtorna. Vid Curtis Institute of Music är hon innehavare av Nina von Maltzahn-professuren i violinstudier, och har tilldelats Lindback Award for Distinguished Teaching för sin undervisningsinsats.

Hon föddes i Istanbul med armeniska föräldrar och studerade inledningsvis för Ara Zerounian, därefter för Mischa Mischakoff, och tog sedan examen vid Juilliard School som Oscar Shumskys elev. Hon debuterade genom Young Concert Artists, tillsammans med pianisten Peter Serkin. Trots att hon är gift med en altviolinist, Steven Tenenbom, ägnar sig Kavafian med stor framgång även åt andra områden än musik – nämligen uppfödning, träning och uppvisning av premierade hundar av rasen ungersk vizsla, vilket bland annat har lett till utnämningen #1 Vizsla i USA 2003 och seger i amerikanska mästerskapen 2007. År 2018 nådde en av hennes hundar topp tio i kategorin Gold Grand Champion.