Henning Kraggerud

Henning Kraggerud

Den norske violinisten Henning Kraggerud är konstnärlig ledare för symfoniorkestern Arktisk Filharmoni. Kraggeruds konstnärliga räckvidd är en följd av mångsidighet och en passion för musiken, av en genuin kvalitet i utförandet samt skönheten i hans framträdanden. Hans undervisning och pedagogiska arbete ger en fascinerande inblick i ett flerdimensionellt sätt att skapa musik, samtidigt som han i sina kompositioner, arrangemang och improvisationer – som ofta hörs på konserthusen – påminner om gamla mästare som Josef Suk och Eugène Ysaÿe.

Henning Kraggeruds skicklighet som solist och violinist/ledare har lett till upprepade inbjudningar till många av världens mest ansedda orkestrar, senast Det Kongelige Kapel, Vancouver Symphony Orchestra, Deutsche Kammerakademie Neuss, Toronto Symphony, Baltimore Symphony, Danmarks Radios symfoniorkester, Tonkünstler-Orchester i Wien, BBC Scottish Symphony, Tasmanian Symphony Orchestra och symfoniorkestern i Macao. Under de senaste konsertsäsongerna har han uppträtt två gånger på BBC Proms i Londons Royal Albert Hall, samt med Los Angeles Philharmonic på Hollywood Bowl och med Orpheus Chamber Orchestra på Carnegie Hall. Till höjdpunkterna den här säsongen hör återbesök till Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein, Franz Liszt Chamber Orchestra, Bergens Filharmoniska Orkester och Poznańs filharmoniker.

Kraggerud är en produktiv kompositör vars verk framförs av många namnkunniga musiker och orkestrar runt om i världen. Hans hittills mest omfattande verk är Equinox: 24 Postludes in All Keys for Violin and String Orchestra. Verket beställdes, uruppfördes och spelades in av Arktisk Filharmoni, med Kraggerud som solist, och det var komponerat som en pendang till en berättelse av den världsberömde författaren Jostein Gaarder, och har hyllats som ”ett fascinerande verk att återvända till om och om igen” (MusicWeb International). År 2017 komponerade Henning Kraggerud en version av Equinox för violin och piano, som uppfördes första gången i Norge 2018 med pianisten Clare Hammond och med Jostein Gaarder som berättare.

Till Kraggeruds produktion som kompositör hör också Preghiera, beställd och framförd av Brodsky Quartet 2012, och The Last Leaf, som framfördes första gången 2014 av Britten Sinfonia, samt kadenser för två av Haydns konserter för cello, på uppdrag av Clemens Hagen 2015 och Victimae Paschali för kör och orkester på uppdrag av Trondheim Kammarmusikfestival. År 2017 beställde och framförde Mellersta Österbottens kammarorkester Topelius Variations för stråkorkester, som Kraggerud spelade igen senare samma år under en omfattande nationell turné med Australian Chamber Orchestra.

På Risör Kammarmusikfestival 2016 gjorde Henning Kraggerud det första framförandet på 2000-talet av Johan Halvorsens violinkonsert tillsammans med Det Norske Kammerorkester, med sedvanlig upptäckarlusta. Efter uruppförandet 1909 betraktades detta musikstycke som förlorat till dess att det återupptäcktes över 100 år senare. Kraggerud spelade samma stycke med Oslos och Bergens Filharmoniska Orkestrar, och släppte 2017 en inspelning hos Naxos med Malmö symfoniorkester och Bjarte Engeset, vilket fick BBC Radio 3:s Record Review att säga: ”Det är svårt att föreställa sig ett bättre och behagligare uppvaknande för detta vackra stycke, som tidigare legat i vila”. År 2019 framfördes verket för första gången någonsin i Polen, av Kraggerud och Poznańs filharmoniker, och 2018 i Finland med Kymi Sinfonietta.

Henning Kraggerud spelar regelbundet både violin och viola på stora festivaler och konserthus. De senaste platserna var Wigmore Hall, King’s Place, konserthusen i Brygge och Berlin samt Budapests kamara.hu-festival, med artister som Steven Isserlis, Joshua Bell, Lawrence Power, Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse, Kathryn Stott, Natalie Clein, Christian Ihle Hadland, Christian Poltéra och Jeremy Menuhin.

År 2015 tilldelades Kraggerud en internationell professur i violin vid Royal Northern College of Music i Manchester, och 2017 fick han ett universitetsstipendium. Kraggerud, som har en passion för musikstudier, är professor vid Barratt Due musikinstitut i Oslo, och 2018 var han jurymedlem i Menuhin-tävlingen i Genève, där han också framförde öppningsstycket tillsammans med Orchestre de la Suisse Romande under ledning av Marin Alsop. Förra säsongen var han jurymedlem i den internationella pianotävlingen i Leeds.

I hans eklektiska diskografi på 18 skivor finns en Naxos-utgivning av Mozarts tredje, fjärde och femte konsert, med Det Norske Kammerorkester. Skivan innehåller Kraggeruds egna kadenser och tilldelades ECHO Klassik-priset samt utsågs till veckans album av Classic FM, veckans cd av NDR Kultur, fick utmärkelsen Editor’s Choice i Classical Music Magazine, rekommenderades i The Strad och presenterades i BBC Radio 3:s Record Review.

Hans senaste produktioner hos bolaget Simax, båda med Arktisk Filharmoni, är Goldberg Variations + Topelius Variations, där han själv är violinist, kompositör och arrangör, och Between the Seasons, ett samarbete med världsberömde författaren Erik Fosnes Hansen. Kraggeruds eget arbete på den senare produktionen hyllades av MusicWeb International som ”helt fantastisk musik, tillgänglig och vacker … borde få upplevas av alla musikälskare” medan De fyra årstiderna lovordades som ”en av de bästa inspelningarna – kanske den bästa – av Vivaldi-sviten”. En annan av Kraggeruds inspelningar på Simax är Ysaÿes solosonater, på en skiva som vann det prestigefyllda Spellemann-priset. Hos ACT släppte han en skiva med titeln Last Spring, där han utforskar improvisationer av norsk folkmusik tillsammans med jazzpianisten Bugge Wesseltoft.

Henning Kraggerud föddes 1973 i Oslo och studerade för Camilla Wicks och Emanuel Hurwitz. Han har tilldelats Grieg-priset, Ole Bull-priset och Sibelius-priset.

Kraggerud spelar på en Guarneri del Gesù från 1744, som ägs av Dextra Musica AS. Företaget är ett dotterbolag till finanskoncernen DNB.