Elina Vähälä

Elina Vähälä

Elina Vähälä hör till Finlands internationellt mest kända violinister. Hon föddes i USA i delstaten Iowa, men flyttade redan som alldeles liten till Finland. Vähälä, som började öva violin som treåring, minns hur hon blev inspirerad av televisionsprogrammet Viuluviikarit (Violinisterna i musiklandet). Efter att ha fått en egen violin av sin mormor blev de från TV:n bekanta klangfärgerna, legatot och vibratot egen upplevd verklighet. Därmed var valet av livsbana klart.

Vähälä inledde violinstudierna i Päijät-Häme -konservatoriet i Lahtis för Seppo Reinikainen och fortsatte i Pertti Sutinens klass i åtta år. Dessa år inrymde också perioder i Kuhmos violinskola för Zinaida Gilels, Ilja Grubert och Pavel Vernikov. Vid Sibelius-Akademin studerade hon för Tuomas Haapanen. Övriga för henne viktiga mentorer har varit Ana Chumachenco och Peter Csaba. I slutskedet av sina studier vann hon den prestigefyllda Young Concert Artists International Auditions -tävlingen i New York år 1999.

Vähälä inledde sin bana som konsertsolist redan som 12-åring med orkestern i sin hemstad, Lahtis stadsorkester. Samarbetet har sedan dess fortsatt tätt: orkestern valde henne bl.a. till Årets unga solist under säsongen 1993-94, varefter hon har varit återkommande solist på orkesterns turnéer i Asien, Centralamerika och Mellaneuropa.

Vähälä har byggt upp sitt rykte som en lysande och sällsynt mångsidig musiker med sin breda repertoar, som har en spännvidd från barocken till samtiden och noviteter av vår samtids namnkunniga komponister. År 2012 uruppförde hon Jaakko Kuusistos violinkonsert, som hon hade beställt, och som hon också spelade in för skivbolaget BIS år 2013 tillsammans med John Coriglianos konsert Den röda violinen. I september 2015 spelade Vähälä i en televiserad konsert med Hannu Lintu och Radions Symfoniokester den sällan spelade tidiga versionen av Sibelius’ violinkonsert, av många ansedd som ospelbar. Den senaste stora konserten som hon uruppfört, är från år 2016 och signerad av Kalevi Aho. Också Aulis Sallinen har tillägnat henne verk.

Under pågående säsong debuterar Vähälä som solist med bl.a. symfoniorkestrarna i Göteborg och Norrköping, Belgrads filharmoniker samt Radions symfoniorkester i Prag. I hemlandet kan Vähälä höras som solist med Helsingfors, Åbo, St Michel och Vasa stadsorkestrar samt Oulu Sinfonia ja Jyväskylä Sinfonia. En ny dimension till Vähäläs mångsidiga musikerpersonlighet tillför festivalarbetet, som Vähälä påbörjar under 2020-21: Vähälä börjar som konstnärlig ledare för Sysmän Suvisoitto och som den ena av två konstnärliga ledare för Musikfestspelen i Uleåborg med ansvar för planeringen av den klassiska musiken.

Under de senaste tiderna har Vähälä också framträtt som solist för symfoniorkestrarna i Detroit, Milwaukee, Colorado Springs, Orchestre National i Lyon, Kungliga filharmonin i Stockholm, Gävle symfoniker, Buffalo filharmoniker, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra i Tokyo samt Radion symfoniorkester.

Vähälä har ett brinnande intresse för kammarmusik. Under senaste år har hon spelat i Kuhmo, Nådendal, på Casals-festivalen i Prades, festivalerna i Delft och Eindhoven samt West Cork- och Clandeboye-festivalerna på Irland. Det blomstrande samarbetet med festivalerna fortsätter också under kommande säsonger.

Vid sidan av sin konserterande verksamhet fungerr Vähälä som professor vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien.

Foto: Elina Simonen.