Daniel Rowland

Daniel Rowland

Daniel Rowland är en holländsk-engelsk violinist, som har etablerat sig på den internationella scenen som en högst mångsidig, kommunikativ, karismatisk och äventyrslysten utövare med en bred repertoar från Biber till Berio och från Vivaldi till Ferneyhough. Rowland älskar samtida kompositörers utmaningar och är en varm förespråkare för konserter som Vasks, Lindberg, Glass, Saariaho och Van de Aa.

Under senaste säsonger har Rowland framträtt med orkestrar från Tromsø i norra Norge till Kapstaden och har arbetat med ledande dirigenter såsom Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Francois Xavier Roth, Lawrence Foster, Anthony Hermus, Rossen Milanov och Andrei Boreiko. Han har också framträtt med så olika artister som Martha Argerich, Ivry Gitlis, Heinz Holliger, Gilles Apap, Anna Fedorova, Jörg Widmann, Nino Gvetadze, Michael Collins, Nicolas Daniel, Vladimir Mendelssohn, Lars Vogt, Willard White and Elvis Costello.

Vid sidan av sin omfattande karriär som violinist har Rowland också grundat festisvalen Stift International Music Festival i Twente i östra Holland och arbetat tolv år som primas i Brodsky-kvartetten. För närvarande undervisar Rowland vid Royal College of Music i London. Rowland är också grundande medlem av den framstående Tango Quintet med bandoneonkomponosten Marcelo Nisinman och partner i en prisad duo med pianisten Natasha Kudritskaja och cellisten Maja Bogdanovic.

Daniel Rowland är född i London och inleddde sina violinlektioner i Enschede efter att hans familj flyttat till Holland. Rowland har studerat med Jan Repko, Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman och Igor Oistrakh. En viktig milstolpe i hans karriär var mötet med med Ivry Gitlis år 1995, som ledde till lektioner i Paris och senare till musikaliskt samarbete. Rowlands tävlingsframgångar inkluderar förstapris i Oskar Back-tävlingen vid Concertgebouw i Amsterdam samt Brahms-priset i Baden-Baden.


Bild: Marco Borggreve