Sakari Oramo, tuomariston puheenjohtaja

Sakari Oramo, tuomariston puheenjohtaja

Sakari Oramo toimii BBC:n sinfoniaorkesterin ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina. Kansainvälisten huippuorkestereiden vierailevana kapellimestarina ja ahkerana levyttäjänä tunnetun Oramon musiikissa rakenteellinen yhtenäisyys ja auktoriteetti yhdistyvät eleganssiin ja intohimoiseen tulkintaan. Oramo on Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professori.

Kaudella 2019/20 Oramo vierailee muun muassa Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilian, Orchestre de Parisin, Deutsches Symphonie-Orchester Berlinin and Radion sinfoniaorkesterin kapellimestarina. Aiempien kausien kohokohtiin ovat lukeutuneet konsertit esimerkiksi Berliinin filharmonikkojen, NDR Elbphilharmonie Orchesterin, Staatskapelle Dresdenin, Wienin filharmonikkojen, Tšekin filharmonisen orkesterin, Bostonin sinfoniaorkesterin, New Yorkin filharmonikkojen ja Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Vuonna 2018 hän johti Berliinissä Brett Deanin uuden sellokonserton Euroopan ensiesityksen, solistina Alban Gerhardt. 

Kausi 2019/20 on Oramolle kuudes BBC:n sinfoniaorkesterin ja kahdestoista Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin peräsimessä. Kummassakin hän jatkaa uusien tai harvoin kuultujen teosten esittämistä, niiden joukossa muun muassa William Alwynin ooppera Miss Julie, Betsy Jolasin Onze Lieder ja Victoria Borisova-Ollasin viulukonserton maailman kantaesitys (solistina Baiba Skride), jotka Lontoossa soivat sulassa sovussa Mendelssohnin Elijahin and Haydnin trumpettikonserton (solistina Håkan Hardenberger) ja Tukholmassa Tšaikovskin pianokonserton nro 1 (Beatrice Rana) ja Mozartin 40. sinfonian kaltaisten klassikoiden kanssa. Kausi sisältää myös Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kiertueet Saksaan ja Isoon-Britanniaan, sekä BBC:n sinfoniaorkesterin konsertit Mecklenburg-Etu-Pommerissa, Dresdenissä ja Prahassa. Oramo on BBC Proms -festivaalin vakiokasvoja. Kesällä 2019 hän johti useita BBC:n sinfoniaorkesterin ja kuoron konsertteja esiintyen myös festivaalin maineikkaassa päätöskonsertissa, jonka hän on johtanut myös vuosina 2014, 2016 ja 2017.

Vuosina 1998–2008 Oramo toimi Birminghamin sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana. Vuonna 2012 hänet nimitettiin Radion sinfoniaorkesterin kunniakapellimestariksi 10-vuotisen ylikapellimestaripestin päätteeksi. Lisäksi hän on toiminut Kokkolan oopperan kapellimestarina vuosina 2004–2018 ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kapellimestarina 2013–2019. Oramo on myös tunnettu viulisti, joka ennen kapellimestarin uraansa toimi Radion sinfoniaorkesterin konserttimestarina. Hänen debyyttinsä BBC Promseilla tapahtui vuonna 2014, kun hän soitti Prokofjevin sonaatin kahdelle viululle yhdessä Janine Jansenin kanssa.

Oramon levytykset ovat voittaneet lukuisia palkintoja, joista esimerkkeinä BBC Music Magazinen Orchestral Award Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kanssa levytetyistä Carl Nielsenin 1. ja 3. sinfoniasta, joka päätti kiitettyjen BIS-levymerkille tehtyjen Nielsen-levytysten sarjan, sekä Gramophone-lehden palkinto Wienin filharmonikkojen ja sopraano Anu Komsin kanssa tehdystä levytyksestä, jolla kuullaan Rued Langgaardin sinfoniat 2 ja 6 sekä Jacob Gaden Tango Jalousie. Uudempaa tuotantoa edustavat Bostonin sinfoniaorkesterin ja Kirill Gersteinin kanssa toteutettu taltiointi Busonin pianokonsertosta (Myrios), sekä monet Oramon ja BBC:n sinfoniaorkesterin levytykset, kuten Lemminkäis-sarjan ja muita Sibeliuksen orkesteriteoksia sisältävä levytys, Rahmaninovin pianokonsertot nro 2 ja 3 solisteinaan Jevgeni Subdin, sekä Florent Schmittin 2. sinfonia ja orkesterisarjat balettinäytelmästä Antoine et Cleopatre.

© Kuva: Benjamin Ealovega