Pekka Kuusisto

Pekka Kuusisto

Viulisti, kapellimestari ja säveltäjä Pekka Kuusisto tunnetaan harvinaisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona. Taitavaksi yhtyejohtajaksi tiedetty Kuusisto toimii Saint Paulin kamariorkesterin ja Mahler-kamariorkesterin taiteellisena partnerina. Lisäksi hän on australialaisen ACO Collectiven taiteellinen johtaja ja Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremenin "Artistic Best Friend".
 
Kauden 2019/20 kohokohtiin lukeutuvat muun muassa konserttoesiintymiset NDR Elbphilharmonien, Chicagon, NHK-, Göteborgin, MDR- sekä Ruotsin ja Suomen radion sinfoniaorkestereiden kanssa, sekä yhteistyö Tonhalle-Orchester Zürichin kanssa, jonka "In Focus" artisti Kuusisto on. Lisäksi Kuusisto palaa Tapiola Sinfoniettan viulisti-orkesterinjohtaja-kapellimestariksi ja tekee säännöllistä yhteistyötä Norjalaisen, Ruotsalaisen ja Skotlantilaisen kamariorkesterin kanssa. Hän on Amsterdamin vuotuisen Prinsengrachtconcertin päävierailija ja tulee yhdessä Royal Concertgebouw Orchestran kanssa esiintymään Alankomaiden suurimmassa klassisen musiikin ulkoilmakonsertissa. Lisäksi hän on mukana järjestämässä Mahler-kamariorkesterin Heidelberger Frühling -festivaalia.
 
Suomalaisviulisti on vannoutunut nykymusiikin puolestapuhuja. Tällä kaudella hän tulee kantaesittämään Nico Muhlyn viulukonserton, joka on Australian kamariorkesterin, Melbourne Recital Centren, Saint Paulin kamariorkesterin, Norjalaisen kamariorkesterin, Mahler-kamariorkesterin ja sen MCO-säätiön sekä Skotlantilaisen kamariorkesterin tilausteos. Samoin hän kantaesittää Enrico Chapelan viulukonserton BBC:n skotlantilaisen sinfoniaorkesterin solistina ja esittää muita hänelle sävellettyjä konserttoja, kuten Daníel Bjarnasonin viulukonserton ja Anders Hillborgin Bach Materian. Aiemmin hänen kantaesityksiinsä on lukeutunut muun muassa Sauli Zinovjevin, Philip Venablesin ja Andrea Tarrodin sävellyksiä.

Kuusisto on lahjakas improvisoija, joka mielellään yhdistää voimansa eri alojen taiteilijoiden kanssa. Rajojen rikkomisesta ja innovatiivisuudesta tunnetun Kuusiston viimeaikaisiin yhteistyökumppaneihin ovat lukeutuneet niin Hauschka ja Kosminen, hollantilainen neurologi Erik Scherder, elektronisen musiikin pioneeri Brian Crabtree, arvostettu jazz-trumpetisti Arve Henriksen, jonglööri Jay Gilligan, harmonikkataiteilija Dermot Dunne kuin folkartisti Sam Amidon.
 
Kuusiston ja eteläkorealaisen taiteilijan Aamu Songin projekti REDDRESS hämärtää raja-aitoja esittävän ja visuaalisen taiteen välillä. Kuusisto on yhdessä Samuli Kosmisen kanssa säveltänyt musiikin uuteen Muumilaakso-animaatiosarjaan. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä Cannesin elokuvajuhlilla palkitun ohjaajan Juho Kuosmasen kanssa tämän Greenpeace-kampanjaelokuvan "The Elegy of The Forest" parissa.

Kuusisto on tehnyt useita levytyksiä lähinnä Ondine ja BIS -levymerkeille, viimeisimpinä Hillborgin Bach Materia ja Bachin Brandenburgilaiset konsertot nro 3 ja 4 Ruotsalaisen kamariorkesterin ja Thomas Dausgaardin kanssa (BIS) sekä Thomas Adèsin viulukonsertto Concentric Paths Nicholas Collonin johtaman Aurora-orkesterin kanssa (Deutsche Grammophon). Aiemmin on julkaistu muun muassa Erkki-Sven Tüürin Noesis-konsertto viululle ja orkesterille (Ondine) sekä Sebastian Fagerlundin viulukonsertto Darkness in Light (BIS), kumpikin yhdessä Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin kanssa.
 
Muita kauden kohokohtia ovat olleet esiintymiset Rotterdamin filharmonikkojen, Berliinin saksalaisen sinfoniaorkesterin ja Kölnin WDR-sinfoniaorkesterin solistina. Lisäksi Kuusisto on osallistunut Helsingin kaupunginorkesterin Euroopan kiertueelle sekä Aurora-orkesterin Ison-Britannian ja Singaporen kiertueille.

© Kuva: Ronald Kapp