Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen

"Hänen musiikillinen älykkyytensä ja sointinsa elävyys yhdistettynä musiikin lempeään, etsivään puoleen... kerrassaan maagista." The Guardian

Monipuolisuudestaan tunnettu Isabelle van Keulen nousi laajaan tietoisuuteen vuonna 1984 voitettuun miljoonayleisön keränneen ja ympäri Eurooppaa televisioidun EBU:n Vuoden nuori muusikko -kilpailun. Hän lähestyy teoksia aina rehellisesti ja tietoisen tulkinnan kautta, mutta samalla yleisön ja kanssamuusikoiden kanssa kommunikoiden, jolloin esityksistä tulee inspiroivia, eloisia ja innostuneita.

Viulun lisäksi hän soittaa alttoviulua yhtäläisellä energialla ja innostuneisuudella kaikenlaisissa eri kamarimusiikkikokoonpanoissa ja johtaa kamariorkestereita. Van Keulenin tiivis yhteistyö hollantilaispianisti Ronald Brautigamin kanssa on jatkunut jo yli kaksi vuosikymmentä. Sen lisäksi hän konsertoi mezzosopraano Christianne Stotijnin kanssa, johtaa Norjalaista kamariorkesteria, on soittanut viulua ja alttoviulua saman esityksen aikana, perustanut Delftin kamarimusiikkifestivaalin ja toiminut sen taiteellisena johtajana vuosina 1997–2006, pitänyt mestarikursseja ja soittanut muun muassa Royal Concertgebouw Orchestran, Berliinin filharmonikkojen ja NHK Tokyon solistina. Hänelle uskollisuus musiikkia kohtaan on aina tärkeintä.

Van Keulen on pitkän uransa aikana esittänyt paljon nykysäveltäjien tuotantoa. Useiden hänelle kirjoitettujen konserttojen (Theo Loevendie, Erkki-Sven Tüür) lisäksi hän on ottanut ohjelmistoonsa monia 1900- ja 2000-lukujen teoksia, joiden säveltämisestä ovat vastanneet esimerkiksi Henri Dutilleux, John Adams, Lera Auerbach, Oliver Knussen ja Brett Dean. Hän esittää mielellään myös esimerkiksi Colin Matthewsin vähemmän tunnettuja teoksia sekä Krenekin, Petterssonin ja Busonin konserttoja.

Isabelle van Keulen on tehnyt lukuisia levytyksiä, joista viimeisimpinä Bergin viulukonsertto (Chandos), Straussin, Nino Rotan ja Respighin sonaatteja viululle ja pianolle (Channel Classics), Mozartin klarinettikvintetto Sharon Kamin kanssa (Berlin Classics), Bachin Goldberg-muunnelmat Leopold-jousitrion kanssa (Hyperion) sekä Prokofjevin koko viulu-pianotuotanto yhdessä Ronald Brautigamin kanssa (Challenge, joulukuu 2012). Toukokuussa 2013 hän julkaisi levyllisen Astor Piazzollan musiikkia (Challenge Records) yhdessä Isabelle van Keulen Ensemblen kanssa. Tango! on saatavana sekä CD-levynä että DVD/Bluray-tallenteena, minkä lisäksi siitä on tehty dokumenttielokuva.

Syksyllä 2012 van Keulen nimitettiin Luzernin taideyliopiston viulun- ja alttoviulunsoiton sekä kamarimusiikin professoriksi.

© Kuva: Marco Borggreve