Ilja Kaler

Ilja Kaler

Ilja Kaler on ainoa viulisti, joka on onnistunut voittamaan sekä Tšaikovskin (1986), Sibeliuksen (1985) että Paganinin (1981) viulukilpailut. Gramophone-lehti on kuvannut häntä "maagiseksi korvien lumoajaksi", jonka instrumentin hallinta on virheetöntä, fraseeraus lumoavaa ja sointi koskettavan kaunista. Kaleria pidetään yhtenä viulumaailman suurista persoonista, joka on luonut merkittävän uran niin solistina, levyttävänä artistina, kamarimuusikkona kuin viulunsoiton professorinakin.

Kaler on kerännyt ylistäviä arvosteluja esiintymisistään monien maailman huippuorkestereiden kanssa, niiden joukossa muun muassa Leningradin, Moskovan ja Dresdenin filharmoniset orkesterit, Montrealin sinfoniaorkesteri, Tanskan ja Berliinin radion sinfoniaorkesterit, Moskovan ja Zürichin kamariorkesterit, sekä monet merkittävät yhdysvaltalaisorkesterit esimerkiksi Seattlessa ja Detroitissa. Kaler on tehnyt yhteistyötä Valeri Gergijevin, Dmitri Kitajenkon, Mariss Jansonsin, Jerzy Semkowin ja muiden huippukapellimestarien kanssa ja esiintynyt laajasti viidellä mantereella.

Kaler on tehnyt lukuisia kiitettyjä levytyksiä Naxos-levymerkille, niiden joukossa esimerkiksi Schumannin ja Brahmsin sonaatteja, Paganinin, Šostakovitšin, Tšaikovskin, Brahmsin, Schumannin, Dvořákin, Glazunovin, Szymanowskin ja Karłowiczin konsertot, Tanejevin konserttisarja, Bachin sonaatit ja partitat sooloviululle, sekä Ysaÿen kuusi sooloviulusonaattia. Hän on myös julkaissut sooloviulu-CD:n Ongaku-levymerkin alla ja levyttänyt laajaa resitaaliohjelmistoaan venäläiselle Melodiya Recordsille.

Kalerin, sellisti Amit Peledin ja pianisti Alon Goldsteinin muodostama Tempest Trio konsertoi ahkerasti maailman arvostetuimmissa konserttisaleissa ja on saanut osakseen sekä kriitikoiden että yleisön vuolaan ihailun. Trion vastikään Naxos-levymerkin alla julkaisema ensimmäinen CD-levy kattaa Antonin Dvořákin koko pianotriotuotannon.

Kaler on yksi maailman kysytyimmistä viulupedagogeista. Syksyllä 2018 hän liittyi Clevelandin musiikki-instituutin opettajakollegioon ja toimii nykyään viulunsoiton professorina DePaulin yliopistossa Chicagossa. Aiemmin Kaler on toiminut viulunsoiton professorina Eastmanin musiikkikoulussa sekä Indianan yliopiston Jacobs School of Musicissa. Kesäisin hän opettaa ja esiintyy muun muassa Chautauquan musiikkijuhlilla, Heifetzin kansainvälisessä musiikki-instituutissa, Keshet Eilon -musiikkikeskuksen kansainvälisellä mestarikurssilla, kansainvälisellä Bowdoinin musiikkifestivaalilla sekä Montrealin kamarimusiikkifestivaaleilla. Kaler on myös tuttu näky maailman arvostetuimpien viulukilpailujen tuomaristoissa, niiden joukossa muun muassa Tšaikovski-viulukilpailu (Moskova), Sibelius-viulukilpailu (Helsinki), Henri Marteau -viulukilpailu (Saksa) sekä kansainvälinen musiikkikilpailu Harbinissa, Kiinassa.

Ilja Kaler opiskeli Moskovan keskusmusiikkikoulussa Zinaida Gilelsin johdolla sekä Moskovan konservatoriossa Leonid Koganin ja Viktor Tretjakovin oppilaana. Muodollisen koulutuksen jälkeen
hän ammensi vaikutteita ja inspiraatiota pitkäaikaiselta mentoriltaan, viulisti ja pedagogi Abram Sterniltä.