Ida Kavafian

Ida Kavafian

Vuosi 2019 oli musiikin moniottelijana tunnetun Ida Kavafianin 35. ja viimeinen vuosi New Mexicossa Yhdysvalloissa pidettävien Music from Angel Fire -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Entinen Beaux Arts Trion jäsen ja yli 40 vuoden ajan Lincoln Centerin kamarimusiikkiseuraan kuulunut Kavafian konsertoi nykyään sekä yksin, yhdessä siskonsa Anin kanssa että erilaisissa tunnetuissa kokoonpanoissa, ja toimii Curtis-instituutissa opettajana. Hän on kantaesittänyt lukuisia uusia sävellyksiä, tehnyt kiertueita ja levytyksiä jazzin suurnimien Chick Corean ja Wynton Marsalisin sekä viulisti-säveltäjä Mark O'Connorin kanssa, ja esiintynyt muun muassa yhdysvaltalaisen CBS-televisiokanavan suositussa Sunday Morning -ohjelmassa.

Hänen kantaesityksiinsä lukeutuu esimerkiksi Michael Daughertyn Fire and Blood -konsertto, jonka hän myöhemmin levytti Detroitin sinfoniaorkesterin solistina. Hän on konsertoinut ja levyttänyt Guarneri Quartetin kanssa ja toiminut viulistina Orion, Shanghai ja American -kvarteteissa. Kavafian toimi perustamansa Bravo! Colorado -festivaalin johtajana kymmenen vuoden ajan, oli perustamassa uraauurtavaa TASHI-ryhmää yli 40 vuotta sitten, ja on myös OPUS ONEn ja Trio Valtornan perustajajäsen. Hän opettaa Curtis-instituutissa hoitaen Nina von Maltzahnin nimeä kantavaa viulunsoiton professuuria, ja on saanut pedagogisista ansioistaan Lindback-palkinnon.

Istanbulissa armenialaisperheeseen syntynyt Kavafian aloitti viuluopintonsa Ara Zerounianin johdolla siirtyäkseen sitten Mischa Mischakoffin oppilaaksi. Juilliardin musiikkikorkeakoulussa hänen opettajanaan toimi Oscar Shumsky. Ensikonserttinsa hän piti pianisti Peter Serkinin kanssa voitettuaan arvostetun Young Concert Artists -palkinnon. Kavafian on naimisissa viulisti Steven Tenenbomin kanssa. Musiikkiuransa ohella hän on niittänyt menestystä ja palkintoja myös toisen intohimonsa parissa unkarinvizslojen kasvattajana ja kouluttajana.