Henning Kraggerud

Henning Kraggerud
Norjalainen Henning Kraggerud on viulisti ja Arktisen filharmonisen kamariorkesterin taiteellinen johtaja. Taiteilijana hänessä on poikkeuksellista ulottuvaisuutta, mikä juontuu hänen monipuolisuudestaan ja intohimoisesta suhtautumisestaan musiikkiin, sekä hänen soittonsa ja esitystensä laadukkuudesta ja kauneudesta. Hänen opetuksensa ja kirjoituksensa tarjoavat kiehtovan näköalan hänen moniulotteiseen musiikkikäsitykseensä, kun taas hänen sävellyksensä, sovituksensa ja improvisaationsa, joita hän säännöllisesti esittää konserteissaan, tuovat mieleen Josef Sukin ja Eugène Ysaÿen kaltaiset vanhat mestarit.
Henningin virtuositeetti on poikinut hänelle toistuvia esiintymiskutsuja maailman huippuorkestereilta, viimeisimpinä Tanskan kuninkaallisen oopperan orkesteri, Vancouverin sinfoniaorkesteri, Deutsche Kammerakademie Neuss, Toronton sinfoniaorkesteri, Baltimoren sinfoniaorkesteri, Tanskan kansallinen sinfoniaorkesteri, Tonkünstler Vienna, BBC:n skotlantilainen sinfoniaorkesteri, Tasmanian sinfoniaorkesteri ja Macaon orkesterit. Aiempina kausina Henning on esiintynyt kahdesti BBC:n Proms-festivaalilla Lontoon Royal Albert Hallissa, Los Angelesin filharmonikkojen kanssa Hollywood Bowlissa sekä Orpheus-kamariorkesterin kanssa Carnegie Hallissa. Tämän kauden kohokohtiin ovat lukeutuneet uudet solistiset tehtävät Deutsche Kammerakademie Neuss am Rheinin, Franz Liszt -kamariorkesterin, Bergenin filharmonikkojen ja Poznanin filharmonisen orkesterin kanssa.
Henning on tuottelias säveltäjä, jonka sävellyksiä on päätynyt monen merkittävän taiteilijan ja orkesterin ohjelmistoon eri puolilla maailmaa. Hänen toistaiseksi laajin teoksensa on Equinox: 24 Postludes in All Keys viululle ja jousiorkesterille. Arktisen filharmonisen kamariorkesterin tilaama ja Henningin kanssa kantaesittämä ja levyttämä teos on musiikillinen ilmentymä maailmankuulun kirjailijan Jostein Gaarderin sitä varten kirjoittamasta tarinasta, ja sitä on kiitetty "kiehtovaksi sävellykseksi, johon voi palata yhä uudelleen" (MusicWeb International). Vuonna 2017 Henning kirjoitti Equinoxista viulu/pianoversion, joka sai kantaesityksensä Norjassa 2018 pianisti Clare Hammondin kanssa soitettuna ja Jostein Gaarderin kertomana.
Henningin muita sävellyksiä ovat Brodsky-kvartetin tilaama ja vuonna 2012 kantaesittämä Preghiera, Britten sinfonian vuonna 2014 kantaesittämä The Last Leaf, Clemens Hagenin vuonna 2015 tilaamat kadenssit kahteen Haydnin sellokonserttoon, sekä Trondheimin kamarimusiikkifestivaalin tilaama Victimae Paschali kuorolle ja orkesterille. Topelius-muunnelmat jousiorkesterille on puolestaan Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin vuonna 2017 tilaama ja kantaesittämä teos, jota Henning esitti itse samana vuonna Australian kamariorkesterin laajalla kiertueella.
Aina uteliaana löytämään jotakin uutta, Henning esitti vuonna 2016 Johan Halvorsenin unohduksiin painuneen viulukonserton Norjalaisen kamariorkesterin kanssa Risør-kamarimusiikkijuhlilla. Alun perin vuonna 1909 kantaesitetty teos ehti olla kadoksissa yli 100 vuotta. Henning soitti teoksen uudelleen Oslon filharmonisen orkesterin ja Bergenin filharmonikkojen kanssa, ja levytti sen vielä vuonna 2017 Naxos-levymerkille Bjarte Engesetin johtaman Malmön sinfoniaorkesterin kanssa. BBC Radio 3:n levyarvostelun mukaan "tälle teosten prinsessa Ruususelle on vaikea kuvitella palavasieluisempia puolestapuhujia". Vuonna 2019 Henning soitti teoksen ensi kertaa Puolassa Poznanin filharmonisen orkesterin solistina ja Suomessa vuonna 2018 Kymi Sinfoniettan kanssa.
Henning esiintyy säännöllisesti sekä viulistina että alttoviulistina merkittävissä musiikkitapahtumissa ja konserttisaleissa. Viime aikoina hän on konsertoinut muun muassa Wigmore Hallissa, King's Placessa, Bruges Concertgebouw'ssa, Berlin Konzerthausissa ja Budapestin kamara.hu -festivaalilla yhdessä Steven Isserlisin, Joshua Bellin, Lawrence Powerin, Leif Ove Andsnesin, Håvard Gimsen, Kathryn Stottin, Natalie Cleinin, Christian Ihle Hadlandin, Christian Poltéran and Jeremy Menuhinin kanssa.
Vuonna 2015 Henning valittiin hoitamaan Manchesterissa toimivan Northern College of Musicin viulunsoiton professuuria. Musiikkikasvatukseen intohimoisesti suhtautuva Henning opettaa myös Barratt-Due -musiikki-instituutissa Oslossa. Vuonna 2018 hän toimi tuomarina Genevessä järjestetyssä Menuhin-kilpailussa, minkä avajaiskonsertissa hän esiintyi yhdessä Marin Alsopin johtaman Orchestre de la Suisse Romanden kanssa. Viime kaudella hän istui Leedsin pianokilpailun tuomaristossa.
Henning on julkaissut 18 levyä, niiden joukossa muun muassa Naxos-levymerkin alla ilmestynyt Henningin ja Norjalaisen kamariorkesterin levytys Mozartin konsertoista nro 3, 4 ja 5. Henningin omat kadenssit sisältämä levy palkittiin ECHO Klassik -palkinnolla ja valittiin Classic FM:n viikon levyksi, NDR Kulturin viikon CD-levyksi, Classical Music Magazinen päätoimittajan valinnaksi ja The Strad -musiikkilehden suosittelemaksi äänitteeksi, ja se oli mukana BBC Radio 3:n levyarvioinnissa.
Simax-merkin alla on ilmestynyt kaksi Arktisen filharmonisen kamariorkesterin kanssa tehtyä levyä: Goldberg-muunnelmat + Topelius-muunnelmat, jossa Henning on mukana viulistina, säveltäjänä ja sovittajana, sekä yhteistyössä maailmankuulun kirjailijan Erik Fosnes Hansenin kanssa toteutettu Between the Seasons. Jälkimmäisellä olevia Henningin omia sävellyksiä ylistettiin MusicWeb Internationalissa sanoen, että ne ovat "todella upeaa, helposti lähestyttävää ja kaunista musiikkia", jota "kaikkien musiikin ystävien pitäisi kuunnella", kun taas Vivaldin Neljän vuodenajan sanottiin olevan "yksi parhaista levytyksistä – ehkä paras" mitä niistä on koskaan tehty. Henningin levytys Ysaÿen koko soolosonaattituotannosta (Simax) on palkittu arvostetulla Spellemann-palkinnolla. ACT-levymerkin alla ilmestynyt Last Spring sisältää puolestaan Henningin ja jazz-pianisti Bugge Wesseltoftin improvisaatioita norjalaisesta kansanmusiikista.
Vuonna 1973 Oslossa syntyneen Henningin opettajina toimivat Camilla Wicks ja Emanuel Hurwitz. Hänelle on myönnetty Grieg-palkinto, Ole-Bull-palkinto ja Sibelius-palkinto.
Henning Kraggerud soittaa vuodelta 1744 peräisin olevalla Guarneri del Gesùlla, jonka Dextra Musica AS on antanut hänen käyttöönsä. Dextra Musica AS on Sparebankstiftelsen DNB:n tytäryhtiö.