Daniel Rowland

Daniel Rowland

Hollantilais-englantilainen Daniel Rowland tunnetaan kansainvälisesti monipuolisena, ilmaisuvoimaisena, karismaattisena ja uskaliaana esiintyjänä, jonka laaja repertuaari kattaa säveltäjiä Biberistä ja Vivaldista Berioon ja Ferneyhoughiin. Rowland, nykymusiikin intohimoinen lähettiläs, nauttii nykysäveltäjien viulukonserttojen haasteista, ja on esittänyt useita konserttoja säveltäjiltä kuten Vasksin, Lindbergin, Glassin, Van der Aan ja Saariaho.

Viime aikoina Rowland on esiintynyt eri orkestereiden kanssa aina Tromsøsta Kapkaupunkiin, ja työskennellyt johtavien kapellimestarien kanssa, kuten Heinz Holliger, Jaap van Zweden, Francois Xavier Roth, Lawrence Foster, Anthony Hermus, Rossen Milanov and Andrey Boreiko. Rowland on esiintynyt monipuolisten muusikkopiirien seurassa; Martha Argerich, Ivry Gitlis, Heinz Holliger, Gilles Apap, Anna Fedorova, Jörg Widmann, Nino Gvetadze, Michael Collins, Nicolas Daniel, Vladimir Mendelssohn, Lars Vogt, Willard White ja Elvis Costello. 

Mittavan viulistiuransa rinnalla Rowland on perustanut Twenten kansainvälisen musiikkifestivaalin sekä johtanut Brodsky-kvartettia 12 vuotta. Nykyään hän opettaa Lontoossa Royal College of Musicissa. Rowland on eturivin tangoyhtye Tango Quintetin perustajajäsen yhdessä bandeonisti-säveltäjä Marcelo Nisinmanin kanssa sekä duopartneri maineikkaissa duoissa pianisti Natacha Kudritskayan ja sellisti Maja Bogdanovicin kanssa.

Daniel Rowland syntyi Lontoossa ja perheensä muutettua Hollantiin hän aloitti viulunsoiton Enschedessä. Rowland on opiskellut Jan Repkon, Davina van Welyn, Herman Krebbersin, Viktor Libermanin ja Igor Oistrahin johdolla. Ivry Gitlisin tapaaminen v. 1995, mikä johti opintoihin Pariisissa, oli merkkipaalu Rowlandin uralla. Rowlandin kilpailumenestyksiä ovat ensipalkinto v. 1995 Oskar Back -kilpailussa Amsterdamin Concertgebow'ssa sekä Brahms-palkinto Baden-Badenissa.

Kuva: Marco Borggreve