Säännöt

XII KANSAINVÄLINEN JEAN SIBELIUS -VIULUKILPAILU
SÄÄNNÖT

 

 

Sääntöjä on päivitetty 5.11.2021. 


I
Sibelius-Seura ry ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestävät Helsingissä 18.–29.5.2022 XII kansainvälisen Jean Sibelius-viulukilpailun. Kilpailu on avoin kaikille vuonna 1990 tai sen jälkeen syntyneille viulunsoittajille.

 


II

Linkki kilpailuun ilmoittautumiseen avataan tälle sivulle marraskuussa 2021. Ilmoittautumisaika päättyy 23.2.2022.

Kilpailutoimikunnan asettama lautakunta suorittaa esikarsinnan lähetettyjen ilmoittautumisasiakirjojen ja videotallenteiden perusteella. Ilmoitukset kilpailuun hyväksymisestä lähetetään 1.3.2022 mennessä.

 

 

III

Kilpailun aikataulu

Kilpailujärjestys arvotaan kilpailun avajaistilaisuudessa 18.5.2022 Sibelius-Akatemian R-talon konserttisalissa, osoite Pohjoinen Rautatiekatu 9, Helsinki. Avajaistilaisuudessa on jokaisen kilpailijan oltava henkilökohtaisesti läsnä tai lähetettävä arvontaan valtakirjalla valtuuttamansa edustaja. Esiintymisjärjestys säilyy samana kilpailun loppuun saakka.

 

Alkuerä 19.-21.5.2022

Alkuerään hyväksytään noin 40 osanottajaa.

 

Välierä 23.-25.5.2022 
Välierään hyväksytään 18 osanottajaa.

 

Finaali 27.-29.5.2022

Finaaliin hyväksytään kuusi osanottajaa.

 

 

IV

Kilpailun ohjelmisto

Kilpailutoimikunta kannustaa kilpailijoita valitsemaan ohjelmiston, joka parhaiten tuo esille kilpailijan taiteellisia ja viulistisia vahvuuksia.
 

Kilpailussa on kolme erää, jotka ovat julkisia tilaisuuksia. Kilpailuohjelmisto, lukuun ottamatta välierän tilausteosta ja mahdollista kamarimusiikkiteosta, on soitettava ulkoa. Ohjelmiston esitysjärjestys on alku- ja välierissä vapaa. Kilpailutoimikunta ennakkotarkastaa kilpailuohjelmiston pituuden

 

Esikarsinta

Esikarsinnan ohjelmiston tulee olla kilpailijan omasta kilpailuohjelmistosta.

1. Bach: yksi osa soolosonaatista tai partitasta

2. Paganini: yksi kapriisi tai Ernst: "Letzte Rose"-variaatiot tai Ernst: "Erlkönig" (Schubert)

3. Sibelius: 1. osa viulukonsertosta d-molli op. 47  

 

Johtuen Covid-19:n aiheuttamasta poikkeustilanteesta, esikarsinnassa myös videot ilman pianosäestystä hyväksytään. 

Alkuerä 19.-21.5.2022

1. 2-3 osaa Bachin soolosonaatista/partitasta tai Ciaccona
(Bachin h-molli partitassa Double kuuluu edelliseen osaan.)


2. Seuraavasta listasta vapaasti valiten 2-3 Sibeliuksen kappaletta viululle ja pianolle
Kaksi kappaletta viululle ja pianolle opus 2
Kaksi kappaletta viululle ja pianolle opus 77
Neljä kappaletta viululle ja pianolle opus 78
Kuusi kappaletta viululle ja pianolle opus 79
Viisi kappaletta viululle ja pianolle opus 81
Novellette viululle ja pianolle opus 102 
Danses Champêtres viululle ja pianolle opus 106
Neljä kappaletta viululle ja pianolle opus 115
Kolme kappaletta viululle ja pianolle opus 116

 

3. Kaksi Paganinin kapriisia tai Ernst: "Letzte Rose"-variaatiot tai Ernst: "Erlkönig" (Schubert) 


Kokonaiskesto: kilpailijan aika lavalla enintään 35min. 

 

Välierä 23.-25.5.2022

Välierän ohjelmisto voi sisältää teoksia sooloviululle tai viululle ja pianolle, ei kuitenkaan viulukonserttoja tai niiden osia pianosäestyksellä.

Välierän ohjelmisto ei saa sisältää kappaleita kilpailijan omasta alkueräohjelmistosta.


1. Sibelius: kaksi Humoreskia vapaasti valiten opuksista op. 87 ja op. 89
2. Magnus Lindberg: sooloviuluteos (7-9') 
3. Vapaavalintainen resitaaliohjelma 

Kokonaiskesto: kilpailijan aika lavalla enintään 70 min. 

 

Finaali 27.-29.5.2022
1. Sibelius: Konsertto d-molli op. 47 

2. Jokin seuraavista konsertoista: Bartók (nro 2), Beethoven, Berg, Brahms, Britten, Korngold, Mendelssohn (op. 64), Nielsen, Paganini (nro 1), Prokofjev (nrot 1, 2), Shostakovitsh (nro 1), Tshaikovski

 

 

V

Osanottajilla on mahdollisuus käyttää kilpailun pianisteja. Ennen alkuerää kilpailijalla on oikeus harjoitella pianistin kanssa 1 tunti ja ennen välierää 2 tuntia. Kilpailijat voivat myös tuoda oman pianistin omalla kustannuksellaan.

 

 

VI

Kilpailijat majoitetaan maksutta hotelliin Helsingissä koko kilpailun ajaksi. Kukin kilpailija (ja pianisti) maksaa itse matkansa Helsinkiin ja takaisin. Kilpailutoimikunta voi kuitenkin harkintansa mukaan myöntää matka-avustusta Euroopan ulkopuolelta tuleville osanottajille. Sihteeristö varaa hotellihuoneen niille kilpailijoiden pianisteille, jotka haluavat asua hotellissa omalla kustannuksellaan. Niiden, jotka tarvitsevat viisumin Suomeen, on hankittava se itse omissa maissaan olevista Suomen edustustoista.

 

 

VII

Kansainväliseen tuomaristoon kuuluu suomalaisen puheenjohtajan lisäksi seitsemän ulkomaista ja yksi suomalainen jäsen.

 

 

VIII

Kilpailussa jaetaan palkintoja seuraavasti:

 

I palkinto 30.000 e

II palkinto 20.000 e

III palkinto 15.000 e

Muut kolme finalistia saavat kukin 3.000 euron tunnustuspalkinnon.

Tuomaristolla on oikeus jakaa palkinnot toisinkin.

Sibelius-suku lahjoittaa 1.000 euron suuruisen erikoispalkinnon jokaiselle välierään valitulle kilpailijalle.

Soitinlaina, viulu Giovanni Battista Guadagnini, Torino 1772. Viulun lainaa suosiollisesti Jane Ng J & A Bearen ja Beare’s International Violin Societyn välityksellä. Laina-aika on yksi vuosi sekä mahdollisuus laina-ajan pidennykseen.

Sibelius-viulukilpailu haluaa olla tukemassa kilpailussa menestyvien kehittymistä taiteilijoina sekä auttaa heitä eteenpäin urallaan. Kilpailun voittaja saa henkilökohtaista mentorointia kilpailun jälkeen Sakari Oramolta ja Pekka Kuusistolta etäyhteyden kautta tapahtuvana konsultointina yhteensä 4 kertaa.

Kilpailussa palkituille tarjotaan esiintymismahdollisuuksia. 

Voittaja sitoutuu esiintymään Osmo Vänskän johtaman Helsingin kaupunginorkesterin orkesterin solistina 8.12.2022 konsertissa ilman erillistä esiintymispalkkiota. Solistin majoitus- ja matkakulut korvataan.

Voittaja sitoutuu esiintymään kahdessa kamarimusiikkikonsertissa, joista maksetaan esiintymispalkkio: yksityiskonsertissa 10.12.2022 ja Ritarihuone-konsertit -sarjan konsertissa 11.12.2022. Esiintyjän majoitus- ja matkakulut korvataan. 

Radion sinfoniaorkesterin valitsema kilpailun finalisti sitoutuu esiintymään Sakari Oramon johtaman RSO:n solistina konserteissa 14.-15.9.2022, joista toinen konsertti on ilman erillistä esiintymispalkkiota, ja toisesta konsertista maksetaan esiintymispalkkio. Solistin majoitus- ja matkakulut korvataan. 

Sinfonia Lahti, Tampere Filharmonia, Tapiola Sinfonietta ja Oulu Sinfonia kutsuvat valitsemansa kilpailun finalistit esiintymään orkesterin solistina.


IX

Palkinnot jaetaan 29.5.2022 finaalin päätyttyä. 

 

 

Kilpailun järjestäjällä on rajoittamaton oikeus radioida ja äänittää, kuvanauhoittaa, televisioida ja filmata ja tehdä äänilevyjä sekä esittää ja jakaa osia kilpailuesityksistä sekä säännöissä listatuista konserteista 14.-15.9.2022, 8.12.2022, 10.12.2022 ja 11.12.2022 internet-sivuilla ja muissa tietoverkoissa maksamatta korvausta kilpailijoille tai heidän säestäjilleen.  

 

 

XI 

Näiden sääntöjen alkuperäiskieli on suomi. Mahdolliset ristiriitaisuudet ratkaistaan suomenkielisiin sääntöihin nojautuen. Force majeure -syistä aiheutuvat tilanteet ratkaisee kilpailutoimikunta.